првог викенда у септембру

Даљинско јахање (endurance)

Даљинско јахање (endurance) је у програм игара увршћен 2007. године и међународног је карактера. Преставља испит усклађености брзине и издржљивости грла и јахача.

Такмичење се састоји из више етапа и одржава се у природи, а предвиђена брзина кретања је 10 км/час. На крају сваке етапе (након 20 км) је обавезан одмор уз ветеринарски преглед и контролу.

Након савладане етапе јахач пријављује мерење пулса коња који не сме да пређе више од 56 односно 64 откуцаја у минуту (што зависи од дужине трке). Ако се након три мерења пулс не спусти испод прописане горње границе, следи дисквалификација.

Минимално оптерећње коња, тежина јахача и опреме је одређена на 70 кг. У случају да је оптерећење мање, добијају се казнени поени.

Коњ и јахач морају бити усклађени за шта је неопходно међусобно поверење и разумевање, што се постиже само дуготрајним радом. Због разних препрека на путу у виду канала, обореног дрвета, одрона, клизишта, пљуска и слично, мали број такмичара успе да заврши трку. Најбитнија је процена јахача јер здравље коња је на првом месту.

Такмичар треба да осети тренутак када треба да сиђе са коња, корача поред њега, одмори га и охрабри како би наставили трку, јер поједине трке могу трајати и 9 сати. За ову дисциплину неопходна је љубав и брига о коњу. Дужина стазе која треба да се пређе износи 40 км. Старт и циљ трке је на хиподрому.

Почасни председник организационог одбора

53. Љубичевских коњичких игара.

Председник Републике Србије
господин
Томислав Николић

53. Љубичевске коњичке игре

Овогодишње Љубичевске коњичке игре, чији је врхунац Љубичевски вишебој, су се дефинитивно показале као прекретница у начину организације како пратећих манифестација, тако и догађаја на хиподрому. Потрудили смо се да 53. ЉКИ превазиђу све претходне. Манифестацију су отворили председник Србије Томислав Николић и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, а посетиоци су аплаузима поздрављали знамените личности […]

0 comments

Свечани дефиле

Свечани дефиле учесника кроз град представља почетак Љубичевских коњичких игара и одржава се увек петком поподне у центру града, јер су субота и недеља дани када се одржавају такмичења на хиподрому. Приликом дефилеа се званично отварају Игре и сви хрле у центар града како би гледали параду предвођену учесницима Љубичевског вишебоја, за којима следе галопери, […]

0 comments