првог викенда у септембру

Ергела Љубичево

Једну од најстаријих ергела у Србији је 1860. године основао књаз Милош Обреновић на имању „Морава“, поред Велике Мораве. Налази се на удаљености 5 км од града.

Настала је са циљем да се унапреди коњарство од најбољих коњских раса. Касније, његов син Михаило овом поседу на 300 хектара површине даје име „Љубичево“, по својој мајци, кнегињи Љубици. У Љубичеву је подигнут Љубичин конак, као и неколико штала где је књаз држао своје коње.

Ергела је почетком 20. века израсла у институцију европског ранга и имала је око 500 грла.

Прославила су је грла Љубичевац, Кастор, Рамоз, Хајџан. Споменик подигнут грлу Љубичевац, који је освајач „Трипл круне“ (непобеђен галопер), налази се у центру ове оазе мира и тишине где су и бројне стазе за шетњу.

За ергелу је везана туристичко – спортска манифестација „Љубичевске коњичке игре“.

Почасни председник организационог одбора

53. Љубичевских коњичких игара.

Председник Републике Србије
господин
Томислав Николић

53. Љубичевске коњичке игре

Овогодишње Љубичевске коњичке игре, чији је врхунац Љубичевски вишебој, су се дефинитивно показале као прекретница у начину организације како пратећих манифестација, тако и догађаја на хиподрому. Потрудили смо се да 53. ЉКИ превазиђу све претходне. Манифестацију су отворили председник Србије Томислав Николић и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, а посетиоци су аплаузима поздрављали знамените личности […]

0 comments

Свечани дефиле

Свечани дефиле учесника кроз град представља почетак Љубичевских коњичких игара и одржава се увек петком поподне у центру града, јер су субота и недеља дани када се одржавају такмичења на хиподрому. Приликом дефилеа се званично отварају Игре и сви хрле у центар града како би гледали параду предвођену учесницима Љубичевског вишебоја, за којима следе галопери, […]

0 comments