првог викенда у септембру

Љубичевски вишебој

 

Поред галопских и касачких трка, такмичења у прескакању препона, изложбе коња и трка запрега, ова манифестација има и јединствено такмичење у свету, а то је – Љубичевски вишебој.

У овом  атрактивном такмичењу   храбри витезови на коњима се надмећу  у  пет  традиционалних дисциплина.

Гађање топузом – задатак такмичара је да растојање од 50 м пређу за највише пет секунди и изврше гађање топузом у гонг. Топуз се избацује замахивањем преко главе. Бочно растојање такмичара је три метера..

Гађање стрелом – такмичари растојање од 58м прелезе за максимално вре-ме од 5,5 секунди и гађају у постављену мету са растојања од осам ме та ра. Погодак је важећи само ако врх стрел е додирне и забоде се у мету.

Курирско јахање – такмичари у што краћем времену на растојању од 100 м у одласку и повратку предају и примају поруку. Обавезни су да се врате на коњу и са курирском торбицом која при одласку и повратку мора да буде дијагонално пребачена преко рамена.

Гађање копљем – такмичари су обавези да у овој дисциплини растојање од 50 м пређу за највише пет секунди и гађају у мету са растојања од осам метара. Погодак је важећи ако врх копља остави траг или се забоде у мету..

Сеча сабљом – такмичар треба да пређе растојање од 68 м за највише седам секунди и изврши скидање фигуре главе са постоља, сечу дулека на постољу, проби-јање мете пречника 30 цм постављене на тлу. Сабља се држи испред тела, а сеча се врши одозго.

У свакој од дисциплина такмичари освајају бодове, а посебан судијски жири за победника проглашава такмичара са највише освојених бодова. Учесници вишебоја су само такмичари са територије општине Пожаревац, који су лични власници коња или корисници коња КД „Кнез Михаило“ и других одгајивача.

 

Најбољи српски пливач Милорад Чавић постао је први почасни витез од Љубичева. Чавићу је у београдском Медија центру 27.08.2007. године уручена свечана повеља, традиционални плашт и уникатна војна сабља, коју ће Одбор Љубичевских коњичких игара и град Пожаревац додељивати нашим најбољим спортистима, онима који буду

Почасни председник организационог одбора

53. Љубичевских коњичких игара.

Председник Републике Србије
господин
Томислав Николић

53. Љубичевске коњичке игре

Овогодишње Љубичевске коњичке игре, чији је врхунац Љубичевски вишебој, су се дефинитивно показале као прекретница у начину организације како пратећих манифестација, тако и догађаја на хиподрому. Потрудили смо се да 53. ЉКИ превазиђу све претходне. Манифестацију су отворили председник Србије Томислав Николић и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, а посетиоци су аплаузима поздрављали знамените личности […]

0 comments

Свечани дефиле

Свечани дефиле учесника кроз град представља почетак Љубичевских коњичких игара и одржава се увек петком поподне у центру града, јер су субота и недеља дани када се одржавају такмичења на хиподрому. Приликом дефилеа се званично отварају Игре и сви хрле у центар града како би гледали параду предвођену учесницима Љубичевског вишебоја, за којима следе галопери, […]

0 comments