првог викенда у септембру

Волтижовање деце

Једна од атракција ЉКИ јесте волтижовање деце у коме учествују деца до 8 година старости.

У свету не постоји дисциплина у коњичком спорту у којој су учесници тако млади. Волтижовање малишана представља почетне вежбе у савлађивању коњичких вештина, а које се изводи уз помоћ тренера, док је смисао вежби у привикавању на коња и одржавање равнотеже.

Ова тачка изазива, након вишебоја, највише интересовања на хиподрому јер наступају малишани који нису сигурни ни у ходу на земљи, а сналазе се на коњу као од шале.

Нажалост није забележено ко је аутор идеје о наступу волтижера, али се зна да је један од тих људи некадашњи тренер малишана Раде Миљковић.

Волтижовање се изводи од 1972.године, а састоји се од стоја на коњу, преко окретања ка њему, јахања натрашке па до пролажења кроз ноге коња.

То су деца која се месецима уназад припремају за наступ. Неки од тих малишана постају чланови Коњичког друштва.

Малишани су права атракција игара, а након наступа од падобранаца из Смедерева добијају слатке поклоне.

Иза свега се крије љубав према животињи, а тако ова манифестација развија још једну димензију, а то је неговање сопственог подмлатка.

Најмлађа група увек задиви препуно гледалиште својом храброшћу и вештинама, а међу њима се крију и будући вишебојци, јахачи, каскадери...

dsc_1068

Фото на овој страници: Ђорђе Стокић

Почасни председник организационог одбора

53. Љубичевских коњичких игара.

Председник Републике Србије
господин
Томислав Николић

53. Љубичевске коњичке игре

Овогодишње Љубичевске коњичке игре, чији је врхунац Љубичевски вишебој, су се дефинитивно показале као прекретница у начину организације како пратећих манифестација, тако и догађаја на хиподрому. Потрудили смо се да 53. ЉКИ превазиђу све претходне. Манифестацију су отворили председник Србије Томислав Николић и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, а посетиоци су аплаузима поздрављали знамените личности […]

0 comments

Свечани дефиле

Свечани дефиле учесника кроз град представља почетак Љубичевских коњичких игара и одржава се увек петком поподне у центру града, јер су субота и недеља дани када се одржавају такмичења на хиподрому. Приликом дефилеа се званично отварају Игре и сви хрле у центар града како би гледали параду предвођену учесницима Љубичевског вишебоја, за којима следе галопери, […]

0 comments